martedì 29 maggio 2012

Μπύρα ή Κρασί ;


 


Σύγκριση κεκραμμένου οίνου (κρασιού) με κρίθινο οίνο (μπύρα)
Στην Αρχαία Ελλάδα θεωρούσαν τη μπύρα ποτό κατώτερης ποιότητας από το κρασί!
Στη νεότερη παράδοση έπιναν μόνο κρασί και μάλιστα στους μήνες, που δεν έχουν «ρ», πρόσθεταν περισσότερο νερό!
 http://helession.gr/node/554
 
HELESSION - For the rescue of our Alimentary Heritage!
Products against the globalized Codex Alimentarius!
10, McMillan, 11144 Athens Greece ,
Tel/Fax: +30-21-05222323, Mobile: +30-69-45358916

giovedì 17 maggio 2012

UN VINO FATTO ALL'ANTICA?Si in Grecia...e si chiama Ilesion.

... dopo ricerche di 30 anni un gruppo di studiosi e appasionati greci scoprendo antichi vitigni grandi anche come alberi secolari...sono riusciti a ricavarne il nettare senza aggiunta di nessun additivo o conservante anche se biologico!!!

«Ξαναζωντάνεψαν» τον... άκρατο οίνο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Μία παρέα νέων στην Αθήνα, λάτρεις του καλού φαγητού και -κυρίως -του καλού οίνου, απολαμβάνουν την έξοδό τους σε συνοικιακή ταβέρνα. Η κουβέντα «φουντώνει» όταν αρχίζουν να συζητούν για το κρασί που έχουν στο τραπέζι τους: του λείπει το άρωμα, η γεύση, η ποιότητα. «Γιατί να μην μπορούμε να απολαύσουμε το κρασί που έπιναν οι αρχαίοι Ελληνες; Ούτε φυτοφάρμακα, ούτε χημικά λιπάσματα, μόνο αγνές γεύσεις και αρώματα από τη γη», ρίχνει κάποιος την ιδέα. «Γιατί όχι;», ανταπαντάει κάποιος άλλος, και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την «αναγέννηση» του αρχαιοελληνικού άκρατου οίνου.

Με γνώμονα την παρακαταθήκη των παραδοσιακών οινοπαραγωγών και με βάση τις παραγωγικές διαδικασίες των αρχαίων Ελλήνων, η παρέα ξεκίνησε τον τρύγο στις αρχές του 2008, σε ένα χωράφι 10 στρεμμάτων, στις πλαγιές του Κιθαιρώνα και πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη εμφιάλωση.

Η ιδέα, που ξεκίνησε από μία κουβέντα μεταξύ αστείου και σοβαρού, πήρε σάρκα, οστά και... όνομα: «Ηλέσιον», ονομάστηκε ο οργανισμός περιβάλλοντος, ο οποίος δημιουργήθηκε με στόχο τη διάσωση της διατροφικής μας κληρονομιάς. «Ολα αυτά έχουν τη βάση τους στην ανάγκη και τη νοσταλγία που νιώθουμε για γεύσεις και μυρωδιές πριν από το “κύμα” των φυτοφαρμάκων που άλλαξε τη ζωή μας», μας εξηγεί η Εμμυ Πανούση, μέλος του «Ηλέσιον», και συμπληρώνει με ικανοποίηση: «Πριν από λίγο καιρό βγάλαμε στην κυκλοφορία τα πρώτα 6.500 μπουκάλια. Πρόκειται για τον αρχαιοελληνικό άκρατο οίνο και το ειδύλλι, που, όταν ενωθούν, μας δίνουν τον κεκραμμένο οίνο, τον οποίο σήμερα ονομάζουμε κρασί».

Η διαδικασία οινοποίησης

Οι... αρχαίες καινοτομίες που εφαρμόστηκαν από την ομάδα του «Ηλέσιον» ξεκίνησαν από την επιλογή της ποικιλίας σταφυλιού. Τι πιο ταιριαστό από τα λευκά σταφύλια της παραδοσιακής (αρχαιοελληνικής) ποικιλίας Σαββατιανό; Η πρωτογενής παραγωγή των καρπών έγινε με φυσικό τρόπο και χωρίς τεχνικά χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Ο μούστος από αυτά ζυμώθηκε με «ερυθρά οινοποίηση», δηλαδή, παρότι το σταφύλι ανήκει στις λευκές ποικιλίες, οι ρόγες και τα στέμφυλα παρέμειναν μαζί με το μούστο και οδηγήθηκαν στη δεξαμενή οινοποίησης, ώστε με την ώσμωση να περάσει το μεγαλύτερο μέρος των ουσιών του φλοιού στο βασικό σώμα του οίνου. Ο μούστος, λοιπόν, ζυμώθηκε φυσικά, χωρίς χημική παρέμβαση και χωρίς επιπρόσθετα θειώδη. Ετσι, δημιουργήθηκε ο άκρατος οίνος με 15 βαθμούς, ώστε το υψηλό οινόπνευμα να χρησιμοποιείται για τη συντήρησή του και να μην είναι απαραίτητη η χρήση χημικών συντηρητικών ή άλλων προσμείξεων.

«Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε το «Ειδύλλι», ένα υδατικό συμπλήρωμα από απόσταγμα του μούστου το οποίο δεν περιέχει οινόπνευμα και θερμίδες, αλλά όλα τα συστατικά του σταφυλιού, σε μικρότερες ποσότητες», σημειώνει η κ. Πανούση. Το «πάντρεμα» του άκρατου οίνου με το ειδύλλι γέννησε τον αρχαιοελληνικό κεκραμμένο οίνο, ένα διαβαθμισμένο κρασί όλων των βαθμών από το 0 έως το 15.

Ενδιαφέρον από εξωτερικό

Και πριν προλάβουν τα μέλη του «Ηλέσιον» να αναζητήσουν πελάτες για τη διάθεση των προϊόντων τους, ήρθαν οι πελάτες σε αυτούς. «Επικοινώνησαν μαζί μας ορισμένοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων με ντελικατέσεν στη Γερμανία και ζήτησαν να μάθουν περισσότερα για το κρασί που παράγουμε. Πριν το καταλάβουμε, ξεκινήσαμε συνεργασία και σε λίγο καιρό ετοιμάζουμε να επεκταθούμε στην Αμερική», συμπληρώνει η ίδια. Στην εγχώρια αγορά ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε περιορισμένο αριθμό εστιατορίων, σε βιολογικές λαϊκές και στις κατά τόπους οικογιορτές και εκθέσεις. «Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε στην ελληνική αγορά ήταν ότι κανείς δεν ήξερε ποιοι ήμασταν και τι κρασί φτιάχναμε ακριβώς. Μας αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη, αλλά στη συνέχεια γνώρισαν το κρασί και τώρα έρχονται στους πάγκους μας και ζητούν τα προϊόντα μας με το όνομά τους», συμπληρώνει η κ. Πανούση.

Και κόκκινο κρασί

Επόμενος στόχος του «Ηλέσιον» είναι η παραγωγή κόκκινου οίνου με ερυθρά οινοποίηση. «Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουμε τον τρύγο και την οινοποίηση της ποικιλίας του σημερινού Αγιωργίτικου, μόνο που εμείς θα το αποκαλούμε με την αρχαιοελληνική ονομασία του που ακόμη δε θέλουμε να αποκαλύψουμε», επισημαίνει ο Γιώργος Κωστής, τεχνικός υπεύθυνος της ομάδας. Και καταλήγει: «Αισθανόμαστε πολύ δικαιωμένοι από την παραγωγή μας και την ανταπόκριση του κόσμου. Βασικός στόχος μας παραμένει η διάσωση της διατροφικής μας παράδοσης, καθώς αυτή είναι η μοναδική οδός για έναν υγιεινό τρόπο ζωής μακριά από χημικές ουσίες».

mercoledì 16 maggio 2012

Salone del Gusto and Terra Madre 2012



The Salone del Gusto is waiting for you from October 25 to 29, 2012, in Turin, Italy. Come to discover the foods that change the world.
In 2012, the international Salone del Gusto and Terra Madre world meeting will be held together as a unified event for the first time, displaying the extraordinary diversity of food from all continents and uniting small-scale farmers and artisans from the north and south of the world who follow the principles of good, clean and fair production – food that is defined not only by excellent taste, but also environmental sustainability and social justice.

Salone del Gusto and Terra Madre will be held in Turin, Italy over October 25-29 at the Lingotto Fiere and Oval arena. The consolidated event builds on the success of the past eight editions of the Salone del Gusto - which has established an extensive network of outstanding producers, top chefs and supportive institutions and developed the Taste Workshops and other innovative food education activities – as well as the experience and knowledge of the Terra Madre network of food communities, academics, cooks and young people from 150 countries who have met in Turin since 2004.
For more Information: http://www.slowfood.com


<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/HZqArdoJxqI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

lunedì 14 maggio 2012

Aργοί ρυθμοί γεύσης και πολιτισμού


Το κίνημα Slow Food με 80.000 μέλη επιδιώκει την προστασία των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας που χάνεται.
 Δεύτερη αρχή επιχειρείται στην Ελλάδα


Της ΘΑΛΕΙΑΣ ΚΑΡΤΑΛΗ
«Οταν μια γυναίκα μαγειρεύει, κανείς δεν της χαμογελά και δεν της λέει ευχαριστώ. Ούτε υπάρχει κανένας ενθουσιασμός γύρω από το πιάτο που έχουμε σερβιρισμένο μπροστά μας. Στη μεσογειακή Ευρώπη διατηρούμε ακόμη κάποια παράδοση γύρω από το φαγητό. Το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να βιώσουμε την τρυφερότητα γύρω από ένα γεύμα. Ο πολιτισμός που το χάνει αυτό, γίνεται πραγματικά πολύ φτωχός» … Τα λόγια ανήκουν σε έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προστασία της τέχνης του φαγητού, στο δικαίωμα όλων στην απόλαυση της τροφής που παράγεται με κόπο και καταλήγει στο πιάτο μέσα από μια διαδικασία βασισμένη σε βαθιές παραδόσεις που κινδυνεύουν να χαθούν, ισοπεδωμένες από τη βιομηχανία του φαστ φουντ και της βιομηχανοποίησης της τροφής, από την παραγωγή έως την κατανάλωσή της.

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_1_14/05/2012_441965